Naptár
Diavetítő

 

 

 

 

Henna

 

  Lawnosia inermis, hina, mendhi a latin, arab és hindu nevei egy piros, rózsaszín vagy fehér virágú , viszonylag nagy termetű növénynek, amely a Közel-Keleten, Indiában és Délkelet Ázsiában terem. A mendhi a test díszítésének lelki élményét és az állandó megújulás lehetőségét ígéri. Vonzereje, hogy használata semmiféle egészségkárosító hatással nem jár, a hennapaszta csak természetes anyagokat tartalmaz. Története sok ezer évre vezethető vissza, minden idők egyik legelterjedtebb, legősibb kozmetikuma. 5000 éves múmiákon is megtalálták a növény nyomait. Régóta ismert hajkondicionáló szer és hajfesték.
Mint gyógynövényt már a Nyugat is felismerte, így babafürdetők és más kozmetikumok alkotórészévé vált. Rugalmassá, simává varázsolja a bőrt, fertőtlenítő, szövetösszehúzó hatásával megtisztítja azt.
Sivatagi népek fedezték fel, hogy ha kezüket és lábfejüket a hennapépbe mártják, könnyebben elviselik a hőséget, s a hűsítő hatás mindaddig tart, amíg a szín megmarad.
Indiában, Észak-Afrikában különös előszeretettel alkalmazzák bőrbetegségek kezelésére, horzsolásokat, égési sérüléseket, ekcémát kezelnek vele. Reumás fájdalmak és izületi gyulladások, láz esetén is enyhülést nyújt, a lábfejre kenve használ lábgombásodás, erős lábszag, tyúkszem, vízhólyag esetén is. Nyugtató, fájdalomcsillapító, ezenkívül torokfájás kezelésére is használják.
A Közel-Keleten napjainkban is népszerű szépészeti praktika a bőr, a haj és körmök hennával való festése.
I. sz. előtt 630 körül Szaúd-Arábiában rendkívül népszerűvé vált, a férfiak még a szakállukat is festették vele. Egyiptomból került Indiába, ahol először egy fejedelem felesége használta. Az egyik legfontosabb alkalom, amikor ők mendhit viselnek, az esküvői szertartás. A menyasszony testének hennával való feldíszítése igen fontos esemény. A hagyomány szerint minél sötétebbre festik a bőrt, annál inkább fogja szeretni a menyasszonyt leendő anyósa, illetve ez jelzi azt, hogy a leendő feleség mennyire türelmes teremtés. A hagyomány szerint az ifjú arát egy szolgáló fürdeti, és ő végzi a házimunkát is helyette, amíg a minta le nem kopik. Bonyolult minták közé rejtik a férj monogramját, és ha nem találja, a nő lesz az úr a háznál. A táncosok mendhi rajzolatokat viselnek tenyerükön, hogy növeljék vonzerejüket.
A motívumok megjelenése kultúráról-kultúrára változik. Leginkább a kéz-és lábfejet díszítik a hennával . Leggazdagabb formavilággal az indiai testfestés rendelkezik. Geometriai minták, természeti elemek, növény- és állatábrázolások, vallási jelképek, ékszerek, arcképmások egyaránt megtalálhatóak benne. Afrikában a geometriai minták, virágmotívumok, az iszlám világban állat-és embermotívumok, Szaúd-Arábiában a nagyobb méretű, stilizált díszek a jellemzőek.