Naptár
Diavetítő

  

Tunézia történelme-Tunisia history

 

 

 

Tunézia a legkisebb ország Észak-Afrikában, de stratégiai helyzete eseménydús történelmet hozott számára. A föníciaiak, rómaiak, vandálok, bizánciak, arabok, törökök és a franciák, mind elfoglalták a térséget egy adott időpontban. Valószínűleg a Homo erectus egy csoportja volt a legelső ember, aki lábát az ország területére tette néhány ezer évvel ezelőtt, amikor Kelet-Afrikából a Szaharán keresztül oda érkezett. Azt gondolják, hogy azokban az időkben, a manapság kihalt sivatagot olyan sűrű erdő, bokrok és szavannás fű borították, mint Kenya és Tanzánia síkságait jelenleg. Az emberi települések bizonyítékait a Kebili nevű déli oázisban tárták fel és azok visszanyúlnak 200.000 évre.

 

A föníciaiak először Tunéziában Utica városban rendezkedtek be 1100-ban Krisztus előtt, stratégiai pontként használva azt a Tyre kikötő (napjainkban Libanon) és Spanyolország között elnyúló kereskedelmi úton. Az észak-afrikai parton kikötők láncát hozták létre, melyek közül a legfontosabbak Hadrumétum (Sousse) és Hippo Diarrhytus (Bizerte) voltak. De az a kikötő, amely a legfontosabb a történelemben, Carthago, Róma ősi ellensége volt. Az a nyugati föníciai világ vezetőjévé vált a 7. században, valamint jelentős hatalomra tett szert a Nyugat-Földközi-tengeren az 5. század elején. A város térségi hatalma a Róna és Karthágó között dúló Pun Háborúkig tartott, amely 263-ban kezdődött és 146-ban fejeződött be Karthágó lerombolásával és a népessége rabszolgává történő leigázásával.


A háború után Tunézia területe római tartomány lett. Augusztus császár Karthágót római városként újraalapította 44-ben, Africa Proconsulárisnak nevezve el azt, mint Róma afrikai részét. A mezőgazdaság fontos tevékenységgé vált és az időszámítás utáni 1. században Tunézia gabonatermő síkságai a császárság igényeinek 60 %-t biztosították. A rómaiak további városokat és kolóniákat létesítettek a tunéziai síkságokon és tengerparton; ma azok alkotják Tunézia főbb turista látványosságait.

Az 5. század elején Róma hatalma hanyatlásnak indult és a Vandálok úgy látták, hogy a terület gazdag lehetőséget nyújt a kirablásra. 10 év múlva elfoglalták Karthágót, mint fővárosukat, és elkezdték kirabolni azt. Rabló politikájuk elidegenítette a helyi berber népességet, amely kisebb királyságokat alkotott és elkezdte a vandál települések elfoglalását. A konstantinápolyi Bizánc, aki elfoglalta a területet a vandáloktól 533-ban és 150 éven át hatalmában tartotta azt, sem volt sokkal jobb.

Az iszlám a 7. században bukkant fel, amikor az arab hadseregek elindultak Arábiából, gyorsan elfoglalva Egyiptomot. Az arabok a 8. század elejére elfoglalták teljes Észak-Afrikát, és Kairóként, mint fővárosként, a térség a gyorsan terjeszkedő iszlám birodalom tartománya lett, a damaszkuszi kalifák uralma alatt.


A berber törzsek elfogadták az iszlámvallási tanokat, de bosszantotta őket az arabok kemény uralkodása. Felkeléseik 909-ig tartottak, amikor a berber shiiták egy csoportja a Fatimidák szövetkeztek az elégedetlen berber törzsekkel és visszavették Észak-Afrikát az araboktól. A fővárosukat a tengerparton építették fel Mahdia közelében, de ez az egység rövid életű volt. Amikor a törzsek egy része visszatért a Sunni valláshoz, a törzsek elkezdtek harcolni egymással, és Észak-Afrika romhalmazzá változott.A konfliktusok akkor erősödtek fel, amikor Észak-Afrika a Spanyolország és Ottomán Birodalom közötti harc küzdőtere lett a 16. század közepén. Tunézia tucatnyi alkalommal került 50 év alatt különböző kézbe, amikor a törökök elfoglalták azt 1574-ben és az Ottomán Birodalom részévé vált. Az ottomán hatalom a 19. századig tartott, amikor Franciaország lett az erős ország a Nyugati Földközi-tengeren és Tunéziával szemben egyre erősödött a nyomás, hogy fogadja el az európai kultúrát.


1881-ben a franciák 30.000 fős sereget küldtek Tunéziába a határterületek megerősítésére a franciák által elfoglalt Algéria határán. Gyorsan elfoglalták Tunéziát és arra kényszeríttették a helyi bejt, hogy adja át hatalmát a franciáknak. Röviddel utána diszkréten elfoglalták a tunéziai földek jobban termő részét. Franciaország belépése a II. Világháborúba megnyitotta a lehetőséget a tunéziai nacionalisták számára, hogy elindíthassák a függetlenségi harcaikat és Habib Bourghuiba nemzetközi rivaldafényben világította meg Tunézia helyzetét. Az 1950-es évek elején a franciák késznek mutatkoztak engedményekre.


Tunéziai hivatalosan függetlenséget kapott 1956. március 20-an Bourghuiba miniszterelnök, vezetésével. A következő évben az ország kinyilvánította a köztársaságot és Bourghuiba elnök lett, mély politikai és társadalmi változásokat indítva el. Úgy tartva, hogy az iszlám, mint vallás, visszatartja az országot, Bourghuiba lecsökkentette a társadalmi szerepét azzal, hogy eltávolította a vallási vezetőket az olyan hagyományos befolyási területekről, mint az oktatás és törvénykezés. Felszámolták a Shaarija (Korán bíróság) intézményét és azon személyek vagyonát, akik a templomokat és a vallási intézményeket támogatták, elkobozták.


Bourghuiba elnöksége 1987-ig tartott, amikor évekig tartó munkálkodása után, hogy távol tartsa az iszlám párt követőit, a saját belügyminisztere Zine el-Abidine ben Ali használta ki az iszlám lakosság zavargásait azzal, hogy Bourghuibát alkalmatlannak találta mentálisan arra, hogy vezessen és nyugdíjba vonultatta egy palotába Monastir városon kívül.


Ben Ali gyorsan lecsendesítette az iszlám ellenzéket azzal, hogy Mekkába zarándokolt és a Ramadán ünnepét szigorúan betartandónak rendelte el. De még a pártja is ellenezte a hirtelen megszerzett hatalmat és a fő ellenzéki párt távolmaradt az 1994-es választásokon, ahol 10 széket kaptak a Nemzetgyűlésben a szavazatok 1 %-os arányáért (Ben Ali 97,7 %-os arányával szemben). Ma a politika nem népszerű (vagy nem tanácsos) beszélgetési téma Tunéziában, de sok tunéziai fejezi ki a csodálatát Ben Ali uralkodásával kapcsolatban. Tunézia külpolitikája elnöksége alatt nyugati orientáltságú lett és az ország elismert a stabilitása miatt az  alapvetően biztos országot jelent a térségben.

Kultúra

Tunézia lakossága igen toleráns, a külföldiekkel szemben kifejezetten barátságos. A nagyvárosok egyre inkább európai normákkal jellemezhetők. Az arab világban szinte egyedülállóan liberális közfelfogásnak, az iszlám világi felfogásának köszönhetően a helyi fiatal párok zaklatás nélkül korzózhatnak, a szent böjti hónapot (azaz a Ramadán alatt a nappali megtartóztatást) inkább már családi ünnepként, s nem sanyargató lelki gyakorlatként kezelik. A régi normák azonban még hatnak, így a szállodán és szórakozóhelyen kívüli ismeretségeknél célszerű visszafogottan és megfontoltan viselkedni.

Ünnepek, rendezvények


A legnagyobb ünnepek az iszlámvalláshoz kötődnek. Áprilisban ünneplik a Ras as-Sana ünnepet, az iszlám Újévet. Júniusban Mohamed születésnapjára emlékeznek, óriási utcai felvonulásokkal, fesztiválokkal és különleges édességekkel.


Az év folyamán a Hold járásától és a csillagok állásától függően változó időben van a Ramadán, amikor az igaz hitűek egy hónapon keresztül nem esznek és nem isznak, nem dohányoznak és nem élnek házaséletet, addig, míg a Nap fenn van az égen. Naponta a böjt végét ágyúdörrenés jelzi a mecsetekből, a városok elnéptelenednek, mint nálunk Szenteste délutánján. A máskor nyüzsgő bazár kis boltjai bezárnak, utcák elnéptelenednek. A böjt végét látványos ünnepléssel, az Eid al-Fitr-vel zárják. A gyerekeket ilyenkor megajándékozzák, az ünneplés a nálunk szokásos Karácsony és Szilveszter - Újév ünnepek hangulatával vetekszik.

Az Eid al-Adha a mekkai zarándoklat ideje. Ez az ünnep általában márciusra esik, az utcákat gyönyörűen feldíszítik és még a legkisebb falvakban is látványos rituálék láthatók. A legnagyobb művészeti események közül érdemes megtekinteni a Karthágó Nemzetközi Fesztivált, amelyen az egykori római színházban érdekes zene és tánc előadásokat tartanak. A Karthágó Nemzetközi Filmfesztivál az afrikai és közel-keleti filmművészet legnagyobb seregszemléje.

Gasztronómia

Konyhaművészetében leginkább arab és francia hatások érvényesülnek.
Tunézia nemzeti étele a kusz-kusz. A gőz felett főtt búzadarát paradicsommártással összekeverve, zöldséggel, bárány, baromfi- vagy halhússal tálalják,
Előételnek számít a brik, tonhallal, tojással, darált hússal és zöldséggel töltött, leveles tésztából készült, olíva olajban kisütött húsos táska,
Az édességek többsége mézből, datolyapüréből és mogyoróból készül, az európai ember számára rendkívül édes,
Érdemes megkóstolni a Thibarine-t, a datolyalikőrt,
valamint a Boukha fügepálinkát. Nem szabad azonban kihagyni a tunéziai Celtia sört sem.


Az utazási irodák által kínált lehetőségek a szálláson kívül félpanziós ellátást tartalmaznak, melyet svéd-asztalos rendszerben lehet igénybe venni. Bőséges a választék, európai szokásoknak megfelelőek az ételek, legfeljebb vigyázni érdemes arra, hogy mértékkel fogyassza mindenki a csábos ételeket, mert az európai ember szervezete által kevésbé ismert olíva olaj esetleg kisebb kellemetlenségeket okozhat.

Látnivalók, nevezetességek

Tunézia Afrika látnivalókban leggazdagabb országa. A kőkori településektől az ókori Karthágó romjain keresztül a Csillagok Háborúja forgatási helyszínéig rengeteg érdekes hely vár a turistákra. Tunézia a mediterrán vakációk és a sivatagi kalandok országa.
A pihenni vágyóknak a finom homokos tengerpart és a szinte állandóan ragyogó nap nyújt kellemes időtöltést. Nem érdektelen megemlíteni, hogy az utazási irodák kínálatában a legkedvezőbb áron válogathatnak az utazni vágyók, így a viszonylag kispénzű embereknek, családoknak is szinte luxus-nyaralásban lehet részük megfizethető árért. Általában az utazási irodák a tunéziai utakat félpanzióval kínálják, a szállodák bőséges, svédasztalos reggelivel és vacsorával állnak az üdülni vágyók rendelkezésére.

A főváros Tunisz legérdekesebb és látnivalókban leggazdagabb része, az úgynevezett Medina, a történelmi városrész. Kr.u. 7. évszázadra tehető az óváros építésének kezdete és a városrész egészen a 20. századig, a francia megszállásig megőrizte központi szerepét. Az itt található épületek közül a legrégebbi az Aziuna mecset, amelynek építéséhez kétszáz, Karthágóból származó oszlopot is felhasználtak.

A közelben található és már messziről érezhető a Souq l-Attarine, a parfümkészítők utcája. Szintén a Medinában van a Tourbet l-Bey, a néhai hercegek, miniszterek és tanácsadók hatalmas mauzóleuma. Ebben a körzetben található a Világörökség részét képező Dar l-Haddad, a Medina egyik legrégebbi lakóépülete. A francia megszállók által épített Ville Nouvelle épületei európai hangulatot költöztettek ebbe a negyedbe. Hangulatos kávéházak és éttermek találhatók itt.

 Nem szabad kihagynunk a Szent Vincent de Paul katedrálist, amely azáltal vált híressé, hogy tervezői összekeverték a gótikus, a bizánci, és az észak-afrikai építészeti elemeket. Kötelező turistalátványosság a Bardo Múzeum, melynek termeiben megismerkedhetünk a punok, a rómaiak, a kora-keresztények és az arabok korának életével.


Sajnos a rómaiak alapos munkát végeztek Karthágó lerombolásakor, ezért az ide érkező turistákat csak romok fogadják. A legjobb kiindulópont a városnézéshez Byrsa hegy, ahonnan remek kilátás nyílik az egész romvárosra. Ezen a hegyen található a Szent Lajos székesegyház és a Nemzeti Múzeum. Az Amphiteátrum innen 15 percre található, sajnos a maradványok nagy részét különböző építkezésekhez elhordták. Az Antonine Fürdő méreteivel nyűgözi le a látogatókat.


Sidi Bou Said a Tuniszi-öböl leglenyűgözőbb tengerparti városa. Szűk macskaköves utcái, egységesen kékre festett ablakai és a várost övező sziklák felejthetetlen élményt nyújtanak. A tengerpert gyönyörű és az itt található kávézók és éttermek kellemes időtöltést kínálnak.


A Cap Bon félsziget Tunézia első számú turisztikai desztinációja. Valamikor ez a földnyelv kötötte össze Szicíliát és Tunéziát. Hammamet a félsziget legszebb üdülőhelye. Nemcsak a hosszú homokos tengerpart, hanem a régi Medina és a számos diszkó, étterem, ás egyéb szórakozóhely vonzza a látogatókat. A szomszédos Nabeul a kevésbé tehetős turistáknak nyújt magas színvonalú pihenést. A falu piaca az ország egyik legnyüzsgőbb piactere. Kelibia azokat várja, akik nem szeretik a nyüzsgést, inkább csendben szeretnének kikapcsolódni. Kerkouane pun kori romjairól híres.


Dougga a római korból fennmaradt romjairól nevezetes. Ez a város maradt meg a legjobb állapotban, ezért itt lehet a legjobban átélni a korabeli történelmet. Érdemes a városlátogatáskor idegenvezetőt fogadni. A 3500 férőhelyes színház az első épület, amely először a szemünk elé tárul. Kr.e. 188-ban épült, majd napjainkban teljesen felújították. Ez a színház varázslatos hátteréül szolgál a júliusi Dougga Fesztivál drámaelőadásaihoz is. Innen rövid séta után érkezünk a Szaturnusz templomhoz, majd a Szelek térhez.


Kairouan, Tunézia szent városa, Sousse-tól 60 km-re fekszik. Ez a hely az iszlám remekműve. A nagymecset egyetlen oszloperdő, melyet a szomszédos római kori települések márványoszlopaiból építettek. A város a szőnyegszövés fellegvára, szebbnél szebb kézi csomózású szőnyegek készülnek a gyárban.


El-Jem a Krisztus elott 230-ban épült Colosseumáról híres.
Történelmének háborúi súlyos károkat okoztak az épületben, de meglepően szépen felújították és jelenleg ez az épület is az UNESCO Világörökség része. 30000 férőhelyével Afrika legnagyobb római kori építménye, melyben ma is jól megfigyelhetők azok a kijáratok, amelyeken a gladiátorokat és a vadállatokat engedték ki.


Tozeur a legrégebbi tunéziai település, több mint 10000 éve lakott. A város rengeteg turistát vonz, egyrészt az Ouled el-Hadef negyedben található épületek, másrészt a Dar Charait Múzeum miatt. A múzeum az ország múltját, jelenét, jövőjét mutatja be. A város Pálmakertje a második legnagyobb az országban, 10 négyzetkilométeren több mint 200000 pálmafa található. Kétszáz kútból öntözik a fákat és a csodás egzotikus növényeket.


Matmata a Csillagok Háborúja forgatásakor vált híressé. A terület sokkal inkább hasonlít űrbéli tájra, mint földire. Ezen a tájon vannak a földbevájt berber lakások, melyekben őslakosok ma is élnek. Nagyon sok lakásban a komfortnak nyoma sincs, csak a közúthoz közelebbiek a szerencsések, ahol már villany is van.


Douz, a sivatag kapuja. Innen indulnak útjukra a méharik (gyorsfutó nyerges dromedárok), a sivatagi szafarik. Ez az utolsó oázis a sivatag szélén, melyet dűneláncok vesznek körül. Meglepő a turistának, hogy a minden igényt kielégítő szállóhoz termálvizű úszómedence is tartozik.

Sportturizmus lehetőségei

Tunézia legjobb strandjai a Ghar el-Melhá, a Tabarka és a Bizerte. Ezek nem olyan zsúfoltak, mint a többi partszakasz. Rengeteg különleges sportot is kipróbálhatunk, ezek közül a tevegelés, a homoksízés és a szárazföldi vitorlázás a legextrémebb. Tozeurból fantasztikus hőlégballon utazásra fizethetünk be.

Nem kifejezetten a sport világába tartozik, de mint helyi specialitást, itt kap helyet a tengeri kalózkodás is. A turistákat szépen díszített hajókon, vagy bárkákon viszik ki a tengerre, ahol aztán jól szervezett kalóztámadások következnek.
Az Atlasz hegységben amilyen sziklafalak vannak, nincs kizárva annak lehetősége sem, hogy ott sziklafalat lehessen mászni. Bár ránézésre elég veszélyes lehet, elég omladozónak tűnik a képződmény.

Szállás, ellátás

Tunéziába leginkább utazási irodák által szervezett úton érdemes elmenni, így nincs gond a szállásfoglalásra, az étkezésre és a helyi transzferre sem, az utazási iroda helyi képviselője mindezeket megoldja helyettünk.
A szállodák tiszták, rendesek, bár a besorolási kategóriák kissé alacsonyabb színvonalúak a csillagszámokhoz képest, mint amilyent az európai ember gondol.

 

Közbiztonság

Tunézia egyöntetű vélekedés szerint a turisták számára egyértelműen biztonságos ország. A rendőri jelenlét szembetűnő, az állomány segítőkész. Kisebb lopások ennek ellenére időről-időre előfordulnak, ezért javasoljuk, hogy a turisták ? különösen a bazárban ? értékeikre fokozottan ügyeljenek. Zseblopások esetén az utas kárának megtérülése szinte teljesen kizárt, a tetteseket általában nem sikerül elfogni. Bejelentés esetén a rendőrkapitányságok kizárólag azt igazolják, hogy a külföldi állampolgár bejelentette tárgyainak elvesztését. A rendőrőrsök még ilyen jegyzőkönyvet sem adnak ki, csak naplózzák a bejelentést. Általában ezek egyike sem elegendő a biztosítási kárigény érvényesítéséhez. Lopásról ugyanakkor csak a tettes elfogása és a bűncselekmény bizonyítása esetén állítanak ki jegyzőkönyvet.

Beutazási feltételek

Magyar állampolgár megfelelő anyagi fedezet felmutatásával 90 napra vízum nélkül utazhat be Tunéziába. Be- és kilépéskor adatlapot kell kitölteni. Az országba való belépéshez az útlevélnek még hat hónapig érvényesnek kell lennie.
Nincs kötelezően előírt védőoltás.

Magyarország helyi képviselete


Tunisz Nagykövetség
Cím: 12, Rue Achtart,1082.Nord-Hilton
Tunis,Cité MahrajenB.P.572 Tunisie cedex
Előhívó: (216)
Telefon: 71-78-05-44, 71-78-48-49
Ügyelet: 98-222-339, 98-928-952
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Dr. Szathmáry György
Fax: 71-78-12-64
E-mail: huembtun@planet.tn

Hungary's local representation

Tunis  Embassy
Title: 12, Rue Achtart,1082.Nord-Hilton
Tunis,Cité MahrajenB.P.572 Tunisie cedex
Developer: (216)
Telephone: 71-78-05-44,71-78-48-49
Duty: 98-222-339,98-928-952
Extraordinary and authorised ambassador: Dr. Szathmáry György
Fax: 71-78-12-64
E-mail: huembtun@planet.tn

Jerba Felügyelő külképviselet, Tunisz
Cím: Mahboubine-Jerba 4165
Előhívó: (216)
Telefon: 71-781-344, 98-336-487
Tiszteletbeli konzul: Khaled Ben Jemaa
Fax: 71-785-161

Jerba Inspektor foreign representation, Tunis
Title: Mahboubine-Jerba 4165
Developer: (216)
Telephone: 71-781-344,98-336-487
Honorary consul: Khaled Ben Jemaa
Fax: 71-785-161

Az ország magyar képviseletei:
Tunéziai Köztársaság
Budapest Nagykövetség
Cím: 1025 Budapest, Pusztaszeri út 24/A.
Telefon: 336-1616, 336-1617
Fax: 325-7291
E-mail: at.budapest@axelero.hu

A Magyar Külügyminisztérium tanácsai


A Tunéziába készülők bizalommal fordulhatnak utazási tanácsokért, információkért a magyarul is jól beszélő ROUISSI Badreddine úrhoz, aki a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal (ONTT) budapesti irodájának igazgatója.
Címe: 1051 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 12. II/212
Tel.: 267-5569, 267-5351
Fax: 267-2770
E-mail: tuneziainfo@matavnet.hu

Fontos tudnivalók

 

 

A Tunéziába gépkocsival érkezőknek belépéskor biztosítást kell kötniük, mert a magyarországi felelősségbiztosítás nem érvényes. Gépkocsival való belépéskor a forgalmi engedélyt ellenőrzik, a gépkocsira ideiglenes használati engedélyt adnak ki, s a gépkocsival annak lejárata előtt ki kell lépni Tunéziából.

 

Jogszabály tiltja a tunéziai dinár behozatalát, illetve kivitelét. Javasoljuk a költőpénzt dollárban vagy euróban hozni, a bankokban mindenütt váltanak pénzt, a bazárokban a valutát nem szívesen fogadják. (Tunéziában kötött devizagazdálkodás van, a dinár nem konvertibilis, a beváltott pénz 30 %-a a beváltási bizonylat bemutatása mellett a repülőtéren visszaváltható.) Egy dinár 1000 millim.

 

A Tunéziában vásárolt árucikkek után az ÁFA visszaigényelhető az alábbi feltételekkel:

 

az árut hitelkártyával fizetik ki

 

az árut az utas magával viszi és a kikötői vagy repülőtéri vámszerveknél azt bemutatja